Τετάρτη 4 Ιουνίου 2008

Αειφόρος ανάπτυξη για τη Φθιώτιδα

Στρατηγικός στόχος της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας είναι η βέλτιστη ικανοποίηση των αιτημάτων της ανοικτής και δημοκρατικής κοινωνίας για οικονομική αποτελεσματικότητα και κοινωνική δικαιοσύνη. Για την επίτευξη αυτών των στόχων εφαρμόζονται συγκροτημένες πολιτικές και δράσεις με στόχο την προώθηση της βιώσιμης και αειφόρου ανάπτυξης, την ενίσχυση της απασχόλησης και την τόνωση της κοινωνικής συνοχής. Απαιτείται όμως να κινηθούμε πιο αποφασιστικά και πιο αποτελεσματικά.
Διανύοντας τα πρώτα χρόνια του 21ου αιώνα, ο οποίος αναμένεται να αυξήσει γεωμετρικά την ταχύτητα εξέλιξης και προόδου του ανθρώπινου γένους, βιώνουμε μία αντίστοιχης ταχύτητας διαδικασία καταστροφής του περιβάλλοντος και συρρίκνωσης των περιθωρίων ζωής του πλανήτη μας.
Το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής απεικονίζει τη δομική περιβαλλοντική αλλαγή που έχει συντελεστεί τις τελευταίες δεκαετίες ως αποτέλεσμα της συνεχούς ρύπανσης του εδάφους, των υδάτων και του αέρα, αλλά και της αλόγιστης εκμετάλλευσης των πόρων του πλανήτη. Οι εξελίξεις αυτές αναδεικνύουν, όσο ποτέ άλλοτε στο παρελθόν, την ανάγκη συνδυασμού μέτρων για την προστασία του περιβάλλοντος, αποφάσεων ορθολογικής διαχείρισης των ενεργειακών πηγών και πόρων, και πολιτικών για την ισόρροπη και αειφόρο ανάπτυξη της χώρας μας. Το ζήτημα της βιωσιμότητας του περιβάλλοντος επιβάλλεται να αντιμετωπισθεί με υπευθυνότητα, έγκαιρο προγραμματισμό, αποτελεσματικό σχεδιασμό, σωστή ενημέρωση και συνεργασία όλων των εμπλεκομένων φορέων και ενδιαφερομένων μερών.
Η 5η Ιουνίου, ημέρα που έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, αποτελεί ουσιαστικά μια ευκαιρία αφύπνισης για να καταστεί η μερίμνα για την προστασία του περιβάλλοντος και τη βελτίωση του βιοτικού μας επιπέδου βασικό συστατικό της καθημερινότητάς μας. Μια ευκαιρία για να αναπτυχθεί ένας εποικοδομητικός διάλογος για ζητήματα αναφορικά με το περιβάλλον και την αειφόρο ανάπτυξη σε όλη τη χώρα, και στο Νομό Φθιώτιδας.
Στην προσπάθεια ενδυνάμωσης και συστηματικοποίησης του διαλόγου αναφορικά με περιβαλλοντικά ζητήματα, κυρίως στο Νομό Φθιώτιδας, εντάσσεται και η δημιουργία του παρόντος ιστολoγίου "Αειφόρος ανάπτυξη για τη Φθιώτιδα" (http://www.eco-fthiotida.blogspot.com/) με πρωτοβουλία του Βουλευτή κ. Χρήστου Σταϊκούρα, το οποίο αποτελεί ένα κόμβο τεκμηριωμένης ενημέρωσης και λόγου και είναι διαθέσιμο σε όποιον φίλο της πρωτοβουλίας επιθυμεί να συμμετάσχει, αναρτώντας τα σχόλια, τις παρατηρήσεις, τις σκέψεις και τις θέσεις του.